ISO 14067 Ürün Karbon Ayak İzi Standardı Nedir ?

Sera Gazı Emisyonlarının Atmosferde artması İklim değişikliğine neden olmaktadır. Sera Gazı Emisyonlarının artmasındaki en büyük nedenlerden birisi insan faaliyetleri yani sanayileşme olarak gösterilir. Sanayileşme yaygınlaştıkça atmosferdeki Sera Gazı etkisi yapan CO2, N2O, PFC, HFC vb gazların de artmasına neden olmaktadır.

Bu anlamda dünya kamuoyu, birleşmiş milletler, hükümetler iklim değişikliği ile mücadele konusunda çeşitli önlemler almakta, İklim değişikliği ile mücadele kapsamında çeşitli Uluslararası Anlaşmalar imzalanmakta ve sera gazlarının atmosferde belirli bir düzeye getirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Sera Gazı Emisyonlarının azaltılmasına yönelik hükümetler, organizasyonlar, şirketler çalışma yapmaktadır. Bu anlamda Kuruluş Seviyesinde atmosfere verilen Sera Gazı Emisyonlarının ve azaltımlarının hesaplanması, Proje bazında Gazı Emisyonlarının azaltımlarının hesaplanması gibi standartların yanında ürünlerin ne kadar sera gazı emisyonuna ve azaltımlarının yapıldığı ISO 14067 Ürün Karbon Ayak İzi Standardı oluşturulmuştur.

İklim değişikliği ile mücadelenin giderek daha fazla önem kazandığı günümüzde, firmaların çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri tüketiciler için tercih sebebi olmaktadır.

Ülkemizde de uygulanması planlanan “Emisyon Ticaret Sistemi”nin de bir parçası olan “Karbon Ayak İzi”, Avrupa ülkelerinin “Yeşil Mutabakat” kapsamında sınırda karbon uygulamasını getireceklerinden dolayı ihracat yapan işletmelerde zorunlu bir hal almıştır.

Bu kapsamda rekabet ortamının korunması, çevresel performanslar açısından işletmenizin izlenmesi, mevcut karbon emisyonlarının 14067 standardınca değerlendirilip azaltılmasına yönelik planlamaların yapılabilmesi için ürün bazında karbon ayak izinizin oluşturulması gerekmektedir.

Ürün karbon ayak izinin hesaplanması, bir ürünün veya hizmetin yaşam döngüsü boyunca sebep olduğu sera gazı emisyonlarının belirlemesini ve etkin bir şekilde yönetilerek azaltılmasını sağlamaktadır. Ürünün yaşam döngüsü; ürünün üretimi için gerekli olan hammaddenin madenden çıkartılmasından, ürünün son kullanıcı tarafından kullanılıp ömrünü tamamlaması ve bertaraf edilmesine kadar geçen tüm süreci kapsamaktadır.

Raporlama hizmeti, kapsam sınırları, uygulanması gereken metod ve yaşam döngüsü analizi uzman ekibimizce belirlenip, Uluslar arası kabul görmüş ve doğrulanmış yazılımlar aracılığıyla yerine getirilecektir.